Spelberoende

Hasardspel är en rolig och underhållande hobby. Det är även en hobby man kan tjäna pengar på, vilket gör den både än mer rolig men också väldigt seriös. Spelar man hasardspel ska man därför vara försiktig då det finns risk för att hamna i ett så kallat spelberoende.

För att undvika ett spelberoende kan man till exempel:
- Göra upp en spelbudget. Denna budget får då ej överskridas.
- Göra upp ett spelschema. Detta schema av speltid får ej överskridas.
- Sätta som regel att spelandet går alltid i andra hand. Saker som jobb, hemmasysslor och motion med mera går alltid i första hand.

Alla medel för att undvika ett spelberoende är bra. Har man dock redan hamnat i ett spelberoende är det hög tid att skaffa hjälp. Så fort man får aningar om att man har ett spelberoende ska man be om hjälp. Ett spelberoende är, precis som alla andra beroenden, en sjukdom och sjukdomar behöver botas.

Hjälp kan man få genom att antingen ta hjälp av nära och kära. Hjälper inte detta, vilket det inte alltid gör då det är svårt för nära och kära att veta hur man ska gå tillväga, bör man ta hjälp av någon/några som är specialiserade inom sjukdomen. Det kan man få genom att ta kontakt med sin lokala vårdcentral som antingen själva kan hjälpa dig eller koppla dig vidare till en specialiserad avdelning som kan göra det.

Det viktiga för att kunna bli frisk från sitt spelberoende är att själv erkänna för sig själv att man har det. Bara genom att göra det har man kommit en lång väg på sin läkningsprocess eftersom att man nu är medveten om sjukdomen och vet att man bör göra något åt den.

Många som varit beroende av något lär idag ut till andra hur det är att vara fast i ett beroende. Det lär också ut hur man kan komma igenom det och hur dem gjorde för att göra det. Något som är en väldigt god gärning då det har hjälpt många som varit beroende att bli friska från sjukdomen.