Sportspel och odds

Nu för tiden kan man spela på allt från en vanlig allsvensk fotbollsmatch till vilken politiker som kommer vinna nästa val. De vanligast förekommande typerna av spel är de man spelar på matcher inom olika idrotter samt trav. Travspel drivs av ATG och det är där den överlägset största delen av dem som vill spela på trav lägger sina spel. Spel som V75 har blivit lite av en folkrörelse och är mycket populärt. Det går att spela på trav även hos de nya aktörerna men då lite mer begränsat t. ex. finns det inget V75.

Oddsen sätts med hjälp avancerad programvara samt viss manuell hantering. När man spelar på t. ex. en fotbollsmatch så kan man välja att spela 1, X eller 2 som motsvarar vinst för hemmalag (1), vinst för bortalag (2) eller oavgjort (X). Det går också att spela på alla möjliga olika varianter hos de flesta bookmakers. Man kan spela på vilket lag som kommer få nästa straff, vilken spelare som kommer göra nästa mål o.s.v. Om man kombinerar olika spel i flera olika matcher kan man få väldigt höga odds på sina spel. Inom ishockey kan man spela på någonting som kallas bomben. Det går ut på att man spelar resultatet i flera hockeymatcher och därmed får ett väldigt högt total-odds med chans till stor vinst om det går in.

Det är inte svårt att hitta ställen att spela på nu för tiden. Tidigare var det vanliga sättet att man gick in på en tobaksaffär och lämnade in en kupong för att lägga sitt spel. Idag finns en uppsjö av spelaktörer på nätet som växt fram genom flera år i takt med övrig digitalisering i samhället. Konkurrensen är stenhård och bolagen försöker locka till sig kunder genom bonusar och erbjudanden av olika slag. Man kan ofta få dubbel insättningsbonus eller mer på det kapital man sätter in för att spela med. Spelbolagen spenderar mycket pengar på marknadsföring vilket märks inte minst i TV där man kan se reklam om de olika aktörerna dagligen.